pondělí 25. listopadu 2013

Krásný listopadový večer všem čtenářům našeho blogu.

Pár informací - tento týden  je vyhlášený jako týden zdravé svačiny - dávejte vašim dítkám ovoce, zeleninu, pečivo z tmavé mouky, k pití ovocné šťávy, ovocný čaj, mléko...prostě to, co je zdravé. Akci budu fotit a hodnotit. Akce je vyhlášená pro celý nižší stupeň.

Příští týden ve středu jedeme na turistickou vycházku, tentokrát se pojedeme podívat k napouštějícímu se jezeru pod Hněvínem.Vybírám zase 20 Kč, protože pojedeme školním autobusem. Nezapomeňte děti teple obléknout!!!

A teď ke škole.
Je nutné s dětmi denně číst. Mrzí mě, že jsou ve třídě žáci, kteří nemají podepsané Slabikáře, tedy si doma nečtou. Apeluji na všechny rodiče a znovu zdůrazňuji důležitost denního čtení.Je to skutečně priorita učiva první třídy. Netýká se všech a tak samozřejmě pochvala směřuje k těm žákům, kteří si poctivě čtou.
Čteme dvojslabičná slova a krátké věty. Zpětnými otázkami si pak prověřím uvědomělost čtení.
Ke konci týdne začneme probírat hlásku J j a začneme číst trojslabičná slova.
Psaní vcelku jde, akorát mě opět mrzí, že někteří píší měkkou tužkou, ryjí a písmo je neúhledné. Píšeme tužkou číslo 2 nebo 3, nikdy ne tužkou číslo 1. Začneme už psát diktáty na již známá písmena, můžete též doma procvičovat. Ve třídě je hodně žáků, kteří píší pěkně a hlavně jejich přístup k  domácím úkolům je velmi zodpovědný, chválím i písemně.

V matematice sčítáme, odčítáme do 10. Denně pracujeme s čísly, učíme se hrou a vzájemně si pomáháme (hledači - děti doma vysvětlí). Musím však konstatovat, že odčítání nám činí problém, pleteme si plus s mínus. Počítáme také slovní úlohy, učíme se odpovídat na otázku celou větou. Krokujeme - šipky doprava označují sčítání. Zítra začneme už i šipky doleva a ty nahrazují odčítání. Děti se učí abstraktně myslet.
Ovšem nemůžeme podceňovat pamětné sčítání, odčítání - "opakování je matkou moudrosti" - denně společně proberte pár příkladů.

Je nutné si s dětmi povídat, nepodceňujte vzájemnou komunikaci, hodně se toho dozvíte a můžete jim lépe pomoci.
Děkuji všem rodičům, kteří se zajímají o dění ve škole a hlavně za zodpovědný přístup k domácí přípravě.

V angličtině není problém, děti jazyk baví. Bereme čísla, barvy, začneme zvířata.

A protože brzy začne advent, tak Vám přeji, abyste ho prožili v klidu a nenechali se vtáhnout do předvánočního běsnění. Zapalte si svíčku a povídejte si!

Žádné komentáře:

Okomentovat